Verkoudheid

Verkoudheid

Wat is het?

Een verkoudheid begint meestal met neusverschijnselen: verstopping, waterige afscheiding, niezen, soms gepaard met hoofdpijn. De aandoening is het gevolg van een infectie met een van de vele verkoudheidsvirussen. Na enige dagen kan de waterige afscheiding worden gevolgd door een groene of gele afscheiding. Voor deze aandoening wordt vooral bij kleine kinderen de hulp van een huisarts ingeroepen. De gemiddelde verkoudheid duurt enkele dagen tot een week. Vaak wordt ter preventie van complicaties een antibiotische therapie voorgeschreven.

Wanneer koorts optreedt bij de verkoudheid, is er tevens vaak sprake van hoesten en algehele malaise. Sommige patiënten hebben een verhoogd risico, zoals patiënten met functiestoornissen van de luchtwegen, diabetes mellitus, nierinsufficiëntie en een insufficiënt immuunapparaat.

 

Het ánders kijken van het IMC

In de opvatting van het IMC over verkoudheid is het (evenals bij de reguliere geneeskunde) een onschuldige kwaal. Het IMC gaat ook uit van de gedachte dat het lichaam bij een banale verkoudheid afrekent met andere factoren en dat het doormaken van een verkoudheid het weerstandssysteem versterkt. Behandelaars van het IMC zullen zelden ingrijpen bij een normale verkoudheid. We raden het preventief gebruik van antibiotica vanwege de schadelijke werking op de darmflora sterk af. Verkoudheden betreffen meestal virussen en daarop heeft antibiotica al helemaal geen vat.

Het is een ander verhaal wanneer er sprake is van een chronische verkoudheid, al dan niet met koortspieken. In dergelijke gevallen hebben we van doen met een insufficiënt immuunsysteem.

 

Wat kan het IMC?

De Mesologie richt haar aandacht voornamelijk op het spijsverteringskanaal, aangezien dit de basis voor een gezonde weerstand vormt. Melk en zuivelproducten verhogen de slijmproductie in het lichaam en moeten we vermijden. Aan de darmflora besteden we extra aandacht: een gezonde darmflora is een belangrijke hulp bij het gezond houden van de slijmvliezen.

De homeopathie kent vele medicamenten die het weerstandssysteem helpen de chronische verkoudheid te overwinnen. Helaas worden deze middelen te pas en te onpas gebruikt en is gericht adviseren van grote waarde.

 

  Kijk ook naar het Webinar-2 van het IMC: de werking van de cellen in je lichaam.

Kijk ook naar het Webinar-3 van het IMC: immuniteit en Corona.