Natuurlijk slapen

Mafi-Olijf
11/06/2015
Hooikoorts nadert, Mesologie helpt
09/07/2017
Mafi-Olijf
11/06/2015
Hooikoorts nadert, Mesologie helpt
09/07/2017

Benzodiazepines zijn reguliere medicijnen die inwerken op het centraal zenuwstelsel. Het zijn kalmeermiddelen, ze hebben een kalmerende, hypnotische, angst remmende werking. Er zijn heel veel verschillende benzodiazepines, maar de bekendste is waarschijnlijk diazepam (Valium).

Het effect van benzodiazepines wordt bestreden. Steeds meer onafhankelijke onderzoekers stellen vast dat ze op lange termijn niet beter werken dan een placebo. Bij sommige mensen kunnen ze angst of slapeloosheid een tijdje verbeteren, maar op lange termijn hebben ze meer nadelen dan voordelen. Ze werken verslavend, zodat je op den duur niet meer zonder kan (of wil). En … ze hebben bijwerkingen, vooral wanneer ze gecombineerd worden met andere kalmeermiddelen en alcohol.

Planten zoals valeriaan, citroenmelisse en passiflora zijn een uitstekend natuurlijk hulpmiddel voor slaapproblemen die veroorzaakt worden door spanning, angsten, psychische stress, piekeren, malende gedachten, alcoholmisbruik, menopauze, rusteloze benen, enz. Wanneer je ze neemt voor je gaat slapen, ben je ontspannen, zodat je gemakkelijker in slaap valt. Ook wanneer je niet meteen in slaap valt, word je daar niet onrustig van, je gaat niet liggen woelen. Deze planten zijn een uitstekend alternatief voor reguliere slaap- en kalmeermiddelen. Ze werken weliswaar minder krachtig, maar ze hebben geen bijwerkingen en ze maken je overdag niet suf. Ze moeten echter wel als tijdelijke hulpmiddelen beschouwd worden. Om blijvend van slaapproblemen verlost te worden, moeten de oorzaken volledig aangepakt worden.

Ook melatonine is een veilig alternatief voor slaapmiddelen. Het is een hormoon dat we normaal zelf aanmaken uit serotonine wanneer het donker wordt. Serotonine wordt weer gemakt door je darmen; goede gezonde voeding blijft de basis. Maar ook een gebrek aan beweging, een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, stress en andere factoren kunnen de aanmaak van melatonine remmen.