Natuurlijke overgang

Burnout en (op)voeding
20/02/2014
Je eet wat je weet?
03/04/2014
Burnout en (op)voeding
20/02/2014
Je eet wat je weet?
03/04/2014

Vele patiënten bezoeken ons centrum met overgangsklachten. De klachten variëren van opvliegers, psychische klachten, buikpijnen, hoofdpijn, etc. Symptomen ‘behorend’ bij de menopauze zijn zo individueel als de mens zelf. Daarom zal er altijd specifiek gekeken moeten worden naar de achterliggende oorzaken.

Zo ook een patiënte van 54 jaar met als klachten menstruele bloedingen langer dan twee weken, onregelmatige cyclus, pijn in de buik met krampen, angsten, vermoeidheid en hoofdpijn boven op het hoofd.

Onderzoek

Bij onderzoek bleek de belangrijkste functiestoornis de galleverfunctie te zijn. De lever heeft vele taken, o.a. voor vertering, ontgiften en aanmaak van gal. De lever maakt ook het merendeel van de cholesterolverbindingen in het lichaam, slechts een klein deel wordt direct via de voeding opgenomen. Cholesterol is de moeder van verschillende hormonen (waaronder progesteron en oestrogeen). Wanneer de kwaliteit van cholesterol door verkeerde (omzetting van) vetzuren veranderd, veranderd ook de kwaliteit van de hormonen. Hierdoor ontstaat een ontregelde hormooncyclus en raakt de galfunctie van de lever verstoord. Vaak vergroot de lever hierbij zijn spanning. De lever steunt weer op de darmen. Het gevolg is dat de darmen zich ‘opblazen’ om de lever te ondersteunen, hetgeen zich uit in een opgeblazen buik, pijnen en krampen.

Met behulp van specifieke natuurlijke medicijnen en voedingssupplementen voor de vetzuurbalans in het lichaam zijn de klachten behandeld. Bij het tweede consult twee maanden later, was de cyclus reeds normaal, de buikpijnen en de vermoeidheid waren verdwenen. De hoofdpijn was nog wel aanwezig maar minder zwaar. Er trad echter een lichte jeuk op over het hele lichaam. Dit kan een begeleidend symptoom zijn van een veranderde leverfunctie. De medicatie werd aangepast en bij het derde consult, weer twee maanden later, waren alle klachten verdwenen. Nog drie jaar later bleek de overgang verder symptoomloos te zijn verlopen. De menopauze behoort ook een natuurlijk overgang te zijn.