Alle functies in het leven hebben een structuur nodig om te kunnen bestaan. Zo heeft de functie spijsvertering een maagdarmstelsel nodig, de functie mobiliteit en zwaartekracht doen dat via botten, spieren en zenuwen. Alle structuren in het menselijk organisme hebben de bewegingsvrijheid nodig om de bedoelde functie te kunnen uitvoeren. Osteopathie onderzoekt alle weefsels (musculoskeletaal, organen, zenuwen, etc.) op hun bewegingsvrijheid en behandeld de belemmeringen c.q. blokkade.

Panta Rhei

Het basisprincipe van alle manuele geneeskunde is dat ziekte / dysfunctie zich uit in een bewegingsverandering in het lichaam en via het bewegingsherstel ook positief te beïnvloeden is.

“Panta Rhei” alles wat leeft stroomt, alles veranderd, alles vernieuwd, óók in het menselijk lichaam. Om dit levensprincipe optimaal door te kunnen voeren is een optimale bewegingsvrijheid nodig. Binnenin het menselijk lichaam vinden we deze bewegingsvrijheid in alle gewrichten, maar tevens in alle organen, alle vloeistoffen, ja zelfs alle cellen. Wanneer deze bewegingsvrijheid ergens belemmerd wordt, dan is de vernieuwing niet optimaal en ontstaat er een basis voor inferieur weefsel. Dit inferieure weefsel kan zelf weer de basis vormen voor infecties, ziekten of degeneraties.

De oorzaken van de belemmeringen zijn legio: traumata, ontstekingen, houding, voeding, operaties, etc. Veelal zijn deze belemmeringen ook langere tijd sluimerend aanwezig, voordat er symptomen optreden. De spreekwoordelijke druppel laat vervolgens meestal het vat overlopen en er ontstaan klachten. Osteopathie kijkt anders en kijkt verder naar de oorsprong van klachten.

Alle structuren bewegen

De osteopathie kent verschillende aspecten in diagnostiek en behandeling:

  • het pariëtaal aspect: het bewegingsapparaat, gevormd door botten, spieren, pezen, gewrichten, wervels, etc.
  • het visceraal aspect: de inwendige organen met hun bloedvaten, lymfevaten en besturende zenuwen.
  • het craniaal aspect: de schedel en de wervelkolom met daarin het hersenvocht, de vliezen en het zenuwstelsel.

De osteopaat richt zich op alle drie genoemde aspecten: pariëtaal, visceraal en craniaal. De harmonie tussen deze systemen is van vitaal belang, waardoor de zelfregulatie (vrije stroming) van het totale organisme behouden blijft (mobiliteit voorkomt ziekte). Bewegingsvermindering in één van deze aspecten kan daardoor steeds de andere aspecten beïnvloeden.

Opleidingsvormen

Osteopathie kan aan College Sutherland gevolgd worden als voltijd, als deeltijd of als verkorte deeltijd (na een (para)medische opleidiung).

Als student van de opleiding osteopathie leer je met een andere blik naar geneeskunde te kijken. Je ontdekt dat het menselijk lichaam een samenhangend geheel is, waarbij klachten en oorzaken zich lang niet altijd op dezelfde plaats bevinden. De studie Osteopathie is kleinschalig en flexibel, waardoor jij helemaal tot je recht komt!

De opleiding osteopathie is niet zomaar een studie, maar is bedoeld voor gemotiveerde studenten die het verschil willen maken. Die vérder durven te kijken en die écht willen weten hoe ons menselijk lichaam in elkaar steekt.

We leiden op tot Bachelor-niveau, waarna een jaar tot Master-niveau volgt.

De deeltijd-opleiding kent een voorafgaand traject (propedeuse). De verkorte deeltijd vereist een volwaardig afgeronde HBO-opleiding gezondheidszorg. Alle studierichtingen leiden op tot hetzelfde diploma.

Meer informatie: http://college-sutherland.nl/