Muisarm (RSI, CANS)

Muisarm (RSI, CANS)

muisarm

Wat is het?

RSI (muisarm) staat voor Repetitive Strain Injury en is een verzamelterm voor verschillende spier- en gewrichtsklachten. Tegenwoordig heeft de term CANS de voorkeur (Complaints of Arm, Neck and / or Shoulder). Een muisarm ontstaat bij een herhaalde beweging, waardoor er continu spanning op dezelfde spieren staat. Dit gebeurt vooral op het werk, met name tijdens langdurig computerwerk. Symptomen van RSI zijn bijvoorbeeld pijn, tintelingen, stijfheid of een doof gevoel. Een goede, ergonomisch ingerichte werkplek en voldoende beweging zijn belangrijk om RSI te voorkomen.

Het ánders kijken van het IMC

De RSI-pols (muisarm) kan worden gezien als een vorm van overbelasting, waarbij meerdere factoren een rol spelen. Niet in de laatste plaats spelen stofwisselingsfactoren een rol, zodat ook hier het totale organisme bij de aandoening betrokken dient te worden. Niet zomaar raakt een pols overbelast en zeker niet zomaar bij de een wel en de ander niet. Een welbekende oorzaak is de lever, die, indirect, de arm naar binnen draait, terwijl de polsbeweging voor de muis naar buiten gericht is. Zo ontstaat snel een overbelasting. Daarnaast speelt het gewricht tussen radius (spaakbeen) en ulna (ellepijp) een rol. Osteopathie kan in deze gevallen adequate oplossingen bieden.

 

Wat kan het IMC

Binnen het IMC kijken we naar de ketens van spieren en gewrichten die met de beweging van de pols (muisarm) te maken hebben. De pols is geen los onderdeel van je lijf, maar een onderdeel van een grote keten, die tot in je buik doorloopt. We onderzoeken alle facetten, zodat niet alleen de tijdelijke klacht verdwijnt, maar in een blijvend resultaat resulteert.

 

pezen bij muisarmCasus: Peesketen

Patiënt, 32 jaar, met pijn in de pols. Er is een morbus Quervain geconstateerd. Bij deze aandoening, ook wel tendovaginitis stenosans van de eerste extensorpeesschede genoemd, is er sprake van een ontsteking van de pezen en de peesschede van twee pezen aan de strekzijde van de duim. Als oorzaak wordt overbelasting genoemd. Bij deze patiënt was het voor de vierde keer terug gekomen, telkens behandeld met injecties en een brace. Dan wordt het tijd om het fenomeen breder te bekijken: er lag een fasciale keten aan ten grondslag, opgebouwd vanuit de twaalfvingerige darm, via de verbindingen van de lever, naar de schouder tot aan de bewuste pols. Een peesschede is geen los onderdeel in het lichaam, maar maakt zoals alles onderdeel uit van ketens en daar heb je er honderden van.

 

juiste houding muisarmCasus: er mee zitten

Man, 45 jaar, zittend beroep, zowel aan het bureau als in de auto. Pijn in de onderrug en billen en regelmatig RSI-klachten (muisarm) vanuit de nek. Onderzoek: hyperlordose, achterste glijvlakken van de darmen gefixeerd en te korte hamstrings. Vanwege de fixatie trekt de buik de wervelkolom naar voren, waardoor de lordose ontstaat. Hierdoor kantelt het bekken en gaat het hoofd naar voren staan. Een zittend beroep vereist ontspanning van de achterste spierketen. Behandeling van de darmen en oefeningen voor de hele spierketen verminderde de klachten, waarna de zithouding aangepast kon worden. Stoelen zijn weliswaar een handige uitvinding, maar ons lijf is er niet op gebouwd.

 

Lees ook verder op de Kennisbank-IMC: elleboogsklachten, peesschedeontsteking, gewrichtsklachten, schouder-arm-syndroom.

 

Kijk ook naar het Webinar-van het IMC: over gewrichtsklachten.