Ons dagelijkse eten bepaalt in belangrijke mate in welke staat ons lichaam en onze geest zich bevinden. Alle processen in het menselijk organisme moeten gevoed worden met bouwstoffen en brandstoffen. Iedere cel in het lichaam is afhankelijk van de aanvoer en afvoer.
Ziekten ontstaan niet plotseling en komen zelden alleen. Aan vele verschijnselen of (kleine) symptomen wordt echter snel voorbij gegaan; het is moeilijk aantoonbaar of we zijn er aan gewend. Misschien herinnert u zich de eerste slok alcohol nog? Het gevoel in uw keel, uw maag, misselijkheid? Het lichaam verzette zich tegen alcohol, maar als men doorgaat, stopt het waarschuwingssysteem. Zo is het ook met de meeste voedingsstoffen.
Meestal weet men niet dat men op sommige voedingsstoffen slecht reageert; het organisme is er aan gewend geraakt. Vaak duurt het ook langere tijd voor men er achter komt dat men slecht reageert op bepaalde voedingsstoffen. Zelfs met functie-onderzoeksmethoden, zoals de Mesologie, kan het geruime tijd duren, voordat het lichaam de signalen bloot geeft.
Hypoglycaemische verschijnselen doen zich bij vele mensen voor. Van belang is of deze verschijnselen structureel voorkomen. Onderstaand volgt een eenvoudige lijst van de meest voorkomende hypoglycaemische verschijnselen, deze symptomen kunnen echter ook bij andere ziekten of verstoringen voorkomen. Het vergt te allen tijde een deskundig onderzoek om vast te stellen wat de oorzaak van uw klachten is.