Dieet

Dieet

webinar-3 van het IMC, over dieetWat is het?

Bijna iedereen heeft wel eens een dieet geprobeerd. Soms om een paar kilogram af te vallen of omdat het noodzakelijk is voor je gezondheid. Er zijn veel verschillende manieren om af te vallen. Welke manier past het beste bij jou?

Iedereen die besluit een dieet te volgen, heeft een andere voorkeur.

Bij een dieet volg je voor bepaalde tijd een ander of aangepast eetpatroon. Het kan gaan om een kleine verandering of aanpassing, zoals stoppen met snoepen. Maar soms kan het ook betekenen dat je heel anders gaat koken, eten en bewegen. Je let dan veel meer op wat je eet en hanteert bepaalde regels.

Deskundigen zijn het erover eens dat je een dieet moet kiezen dat past bij jouw levensstijl. Bedenk dan ook hoe jouw dagritme eruit ziet en of een dieet wel kan in jouw situatie. Heb je bijvoorbeeld last van stress, dan is weinig eten niet handig; je lichaam kan het dieet dan niet aan.

 

Het ánders kijken van het IMC

Nederland wordt voller, maar Nederlanders worden ook voller. Meer dan dertig procent van alle Nederlanders is te vol, en tien procent is ronduit te dik. \oor dit “Hollandse welvaren” betalen we een forse prijs. Steeds meer beginnen we dat ook te beseffen.

We weten steeds beter dat een dikke buik, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol en diabetes geen afzonderlijke syndromen zijn, maar veel symptomen van één en hetzelfde syndroom: “het metabole svndroom”. We kenden ze tot voor kort als “het dodelijke viertal”. leder van deze factoren verhoogt de kans op hart- en vaatziekten met zo’n 50%, in combinatie met een andere factor wordt dit percentage verdubbeld. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat obesitas ook nog de kans op dementie verhoogt. The British Medical Journal schat deze kans eveneens in op zo’n 50% (afhankelijk van de mate van overgewicht). Maar deze kans kan bij dikke vrouwen zelfs oplopen tot 200%! Dat wij iets aan ons overgewicht moeten doen is duidelijk. Het leven is te mooi om moedwillig verpest te worden door een hartinfarct, een beroerte of een vroegtijdige dementering.

DE SCHIJF VAN 5-6-7-

de schijf van vijf, wat je niet moet etenIn Nederland hebben we sinds 2004 een nieuwe schijf van vijf die het belang van een gezonde voeding wil onderstrepen. De vijf vakken zijn voor bet benodigde zetmeel (brood, aardappelen en pasta), eiwit ( zuivel, vis en vlees), groente en fruit, vet (olie en boter) en als vijfde voldoende vocht. Dat we nog steeds niet goed weten hoe een ideaal dieetadvies er uit ziet, blijkt uit de adviezen van onze buurlanden. De Britten hebben een geheel andere schijf van vijf, en de Duitsers hebben zelfs een schijf van zeven.

In de VS heeft nu al 25% van de bevolking het metabole syndroom, en daar hebben ze dan ook sinds 2005 “de piramide van zes”. Naast hun piramide is een trimmend figuurtje getekend. Heel terecht wijzen zij op het belang van gezonde voeding, maar ook van een gezonde levensstijl!

Calorieën

In Nederland werken we nog altijd met het wetenschappelijk achterhaalde calorieënsysteem. In Nederland heeft een normale man grofweg 2500 kilocalorieën per dag nodig, en een vrouw zo’n 2000. In het buitenland is dat vreemd genoeg een paar honderd kcal minder. Kennelijk zijn onze normen ervan uitgegaan dat we nog massaal aan bet bewegen waren. Een half uurtje de hond uitlaten vergt zo’n 100 kcal, een uurtje van en naar het werk fietsen vergt zo’n 350 k( al (dit is gelijk aan een boterham met kaas en een banaan of een Magnum en een appel). Als wij in de auto kruipen, hebben wij a! snel een dagelijkse overconsumptie van 300 kal. Per dag geeft dat een gewichtstoename van 30 gram, en dat is goed voor men kilo per maand!

 

De schijf van vijf is een globaal algemeen voedingsadvies, hetgeen vooral ingefluisterd wordt door de industrie, die baat heeft bij verkoopcijfers. Natuurlijk is het verstandig om algemene adviezen te geven in een tijd waarin de consument overstelpt wordt door industriële informatie. Daarnaast worden we overstelpt door moderne hypes, zoals de zandloper, de broodbuik, Montignac, Atkins, Raw-food, etc. Het zal altijd moeten uitdraaien op een individuele aanpassing aan lichaamsbouw, werkzaamheden, sport, seizoen, etc. Wat betreft voeding geldt dat niet alleen voor de lichamelijke prestaties, ook voor de geestelijke.

De mens is pas mens als hij tot zelfbeheersing in staat is, en eigenlijk pas wanneer hij haar in praktijk brengt.

Mahatma Gandhi.

 

Wat kan het IMC?

In het IMC zijn we gespecialiseerd in voeding. De Mesologie kan uittesten of je spijsverteringssysteem optimaal werkt, of fat er zich bepaalde problemen voordoen.

De Meso-Voedings-Coach weet alles over voeding en geeft advies naar de individuele maat.

 

Kijk naar het Webinar-07 van het IMC: over de zin & onzin van diëten.

Kijk ook naar het Webinar-06 van het IMC: over allergie & intolerantie.

Lees ook verder bij de kennisbank van het IMC: over obesitas, overgewicht.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over verslavingen.

Casus: je eet wat je weet?

Hoe bewust is men van de gevolgen van zijn levensgewoonten? Zo maakt het overgrote deel van de Nederlanders (83%) zich niet ongerust over zijn voedsel. Ten onrechte. Gezondheid begint met voeding. Jaarlijks wordt 98% van de lichaamscellen vernieuwd. De bouwstoffen voor die nieuwe cellen haalt het lichaam grotendeels uit voedsel. Letterlijk zoals het spreekwoord luidt: je bent wat je eet. Zoals een klein beetje diesel een benzinemotor doet haperen en vastlopen, zo kan het huidige welvaartsvoedsel welvaartsziekten veroorzaken en we hebben er wat!

‘Vetten die stollen in de koelkast (= verzadigde vatten) stollen ook in uw aderen’, doet het altijd goed in de spreekkamer. Het is triest, maar niet zelden waar: de meeste voedingswaarde van het steeds populairder wordende ‘kant en klaar gemaksvoedsel’ zit in de kartonnen verpakking. Opmerkelijke verbanden tussen eetgedrag en ziekten verdienen veel meer onderzoek. Zo consumeren de Grieken bijna een deciliter olijfolie per dag en in Griekenland komt borstkanker heel weinig voor. Japan telt beduidend minder hartaanvallen en Japanners eten veel vis. Het lijkt erop dat naast algemene adviezen over levensgewoonte-risico’s ‘adviezen op maat’ gegeven moeten worden. Dat artsen weinig met voeding hebben blijkt wel uit de kwaliteit van het voedsel in de meeste ziekenhuizen.

De alternatieve kant van de gezondheidszorg slaat met regelmaat door naar de andere kant, naar de zogenaamde orthorexia. Hier wordt nog wel eens teveel van het gezonde gepropageerd, waarbij het gezondheidsaspect louter bestaat uit geruchten of vermeende denkbeelden.

De waarheid ligt zoals altijd in het midden, tussen regulier en alternatief in. Een persoonlijk advies op de individuele maat is een kunst uit de Ayurvedische geneeskunde, maar dient echter wel naar het Westen vertaald te worden. Vele risico’s en vele klachten zijn feitelijk relatief eenvoudig te verhelpen. Als je weet wat je eet, weet je ook wie je bent.

 

 

Casus: Voeding aanpassen? Eerst de oorzaak!

Patiënte, 37 jaar met dikke opgeblazen buik, gebrek aan energie en menstruatieklachten. Slechts een paar dagen per maand zonder klachten. FODMAP-dieet heeft niet geholpen, evenmin als het Atkins-dieet en eten volgens de voedselzandloper. De verteringsenzymen van de alvleesklier vormden de belangrijkste oorzaak, vervolgens verstoring van de darmflora door gisting (opgezette buik), met een vergrote druk op de baarmoeder en eierstokken. Hierdoor wordt ook de hormonale cyclus verstoord. Therapie: herstel van de enzymen, daarna herstel van de darmflora. Dan kijken of de menstruatiecyclus zich hersteld en eventueel een voedingsaanpassing. De aanpassing van de voeding heeft pas zin als de oorzakelijke factoren zijn opgelost.