Hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen

Wat is het?

Hartritmestoornissen zijn vaak emotioneel beladen en worden snel in verband gebracht met ernstige hartziekten. We moeten het oorzakelijk bekijken. Bij hartkloppingen moet onderscheid worden gemaakt tussen hartbonzen, een voelbare  hartslag, een snelle frequentie, overslaan van het hart, enzovoort.

Er zijn tevens verschillende benamingen voor verschillende vormen van hartkloppingen, zoals extrasystolen, paroxysmale supraventriculaire tachycardie en aritmie. Onderzoek heeft aangetoond dat  vrijwel iedereen af en toe wat extrasystolen heeft, waarbij de te vroeg vallende slag als het overslaan van het hart gevoeld kan worden. Een ECG kan bij de meeste ritmestoornissen duidelijkheid verschaffen. Hartritmestoornissen kennen geen vaststaand beloop.

 

Het ánders kijken van het IMC

De medicamenteuze behandeling is vaak erger dan de kwaal. Hierbij dient aangetekend te worden dat er relatief onschuldige en ernstige hartritmestoornissen bestaan. De beperking van het gebruik van koffie, roken en alcohol is altijd aan te bevelen. Eerst kijken we naar de oorzakelijke verbanden.

Het hart klopt 36 miljoen keer per jaar, meestal zonder problemen. Dat is al een prestatie op zich, maar toont aan dat het hart vrijwel altijd probleemloos kán kloppen.

Het prikkelgeleidingssysteem van het hart bestaat niet uit zenuwen, maar uit speciale spiercellen (myocard), deze zijn in sterke ma\te afhankelijk van mineralen. Het hart bevindt zich in een hartzakje (epicard en pericard), achter het borstbeen. In de praktijk blijkt vaak dat de ruimte in de borstkas te krap is en wij kijken naar de oorzaken hiervan.

 

Kijk ook naar het Webinar-25 van het IMC over de dokter in je lijf.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over hartinfarct, cholesterol, bloeddruk.

Lees de Column van het IMC: Ánders kijken …. hart & vaatziekten.

 

Wat kan het IMC?

  • De Mesologie (fytotherapie) richt zich met name op de nerveuze hartritmestoornissen, terwijl de orthomoleculaire geneeskunde in de Mesologie de mineralenbalans, noodzakelijk voor een goede prikkelgeleiding, in ogenschouw neemt. Ook de homeopathie richt zich op de nerveuze component, gekoppeld aan specifieke en individuele symptomen.
  • Ook bij hartritmestoornissen is Osteopathie een aangewezen vorm van behandeling. Binnen het IMC stellen we uiteraard eerst vast of er tekorten zijn (mineralen, vetstofwisseling), maar Osteopathie kan het hart prima bevrijden uit een benarde (anatomische) positie, waardoor het gaat bonzen. Ademhaling speelt hierbij ook een belangrijke rol.

 

Casus: hartverwarmend

Patiënt 55 jaar, zwaar lichamelijk werk, komt met hartritmestoornissen en duizeligheid. Van de cardioloog een Bètablokker voorgeschreven gekregen. Onderzoek in het IMC vertoonde geen prikkelgeleidingsstoornissen, noch aansturingsproblemen met het hart. Wel (te) weinig voeding voor het hart, met het advies de goede vetten te gaan eten. Daarnaast een beklemming van het hart in de borstkas, die manueel behandeld werd. Letterlijk en figuurlijk opgeluchter naar huis, zonder hartkloppingen. Controle bij de cardioloog: alles beter, terwijl patiënt de Bètablokker niet genomen had. Daarnaast was het cholesterol aanzienlijk gedaald, dankzij de juiste vetten. Controle in het IMC blijft 2 x per jaar, maar zonder kloppingen, met meer energie en lucht en een geruster leven.

 

Casus: vertrouwen in je hart

Patiënt, 55 jaar met al 2 jaar extreme vermoeidheid, hartritmestoornis en duizeligheid. Medicatie: metoprololsuccinaat en statines. Onderzoek vertoonde weinig beweeglijke pericardale ligamenten. Het hart drijft met het hartvlies (epicard) in het hartzakje (pericard). Gezien de extreme beweeglijkheid van het hart, 100.000 slagen per dag, moeten de banden (pericardale ligamenten) van get hart de contracties kunnen toelaten. Zo niet, dan ontstaan hartkloppingen, stijgt de bloeddruk en ontstaan er talloze symptomen. Patiënt is afgelopen half jaar drie keer behandeld, de klachten zijn verdwenen, de energie is weer terug en de medicatie is weer afgebouwd. Met als belangrijkste uitspraak van de patiënt: ‘ik heb weer vertrouwen in het leven’.

 

Casus hart: beklemming of beclaiming

Patiënt 55 jaar komt met hartritmestoornissen. Deze zijn dagelijks aanwezig, opvallend is dat lig op de linkerzijde meer klachten geeft dan op de rechterzijde. Dat is reeds een aanwijzing voor een mechanisch probleem. Onderzoek leverde een aantal fixaties ter hoogte van het borstbeen en de wervelkolom.

Het pericard (hartzakje) is het buitenste vlies van het hart, vrijheid van het pericard verschaft het hart zijn mogelijkheid tot pompen, zoals het 36 miljoen keer per jaar moet doen. Beklemming geeft beperking met stoornissen in het vrije pompen tot gevolg. Stop maar een bezemsteel in de linkerpijp van je joggingbroek en ga joggen, dat leidt tot klachten.

Desondanks dat de patiënt van zijn klachten af was, mocht hij niet stoppen met de medicatie van de cardioloog; statine, ß-blokker en bloedverdunner. Hij claimde de vooruitgang bij de patiënt aan de medicatie, die echter al 3 jaar zonder resultaat geslikt werden.