Stress

Stress

Webinar-27 over stressWat is het?

Stress lijkt tegenwoordig van iedere aandoening de oorzaak van te zijn. Maar is dat wel zo? Wat doen we ermee?

Het zweet breekt je uit, je buik rommelt en je hart klopt in je keel. Stress ervaar je niet alleen in je hoofd, maar ook in je lijf. De oorspronkelijke stressreactie van het lichaam is heel gezond, maar wanneer het lichaam langdurig stress ervaart kan het misgaan. Stress is de reactie van het lichaam op een bedreigende situatie. Of iets stressvol is hangt af van hoe iemand een situatie inschat en van de middelen waar over iemand beschikt om met de situatie om te gaan. Voor de een is presenteren voor 100 man een hobby, terwijl een ander er nachtenlang van wakker kan liggen.

Zodra er sprake is van een stressvolle situatie zorgen onze hersenen ervoor dat er twee systemen in werking worden gesteld. Allereerst wordt het lichaam in een staat van paraatheid gebracht door het sympathische zenuwstelsel. De hormonen adrenaline en noradrenaline komen vrij en het lichaam is klaar voor de ‘vecht- of vluchtreactie’.

Wat doen ‘stresshormonen”:
 • gaat de bloeddruk omhoog
 • stijgt de hartslag
 • stroomt er zuurstofrijk bloed naar de spieren, het hart en de hersenen (en minder naar de andere organen)
 • spannen je spieren zich aan
 • verwijden de longblaasjes zich en wordt de ademhaling sneller
 • trekt het bloed weg uit je gezicht
 • gaat de spijsvertering op een laag pitje (rommelen in de buik)
 • breekt het zweet je uit

stress in je hoofdKortom het lichaam is klaar voor actie. Stress is een hele natuurlijke, en ook gezonde reactie van het lichaam. Iedereen krijgt dagelijks wel te maken met een vorm van stress. Op het werk helpt gezonde stress je om goed te presteren. Het maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt. Ook met de spanning die je voelt tijdens een sportwedstrijd of als je een auto-ongeluk net weet te voorkomen is niets mis.

De stressreactie van lichaam zorgt ervoor dat we in noodsituaties goed kunnen handelen, maar deze reactie beperkt zich tegenwoordig niet meer tot het voorkomen dat je onder een bus komt of wordt opgegeten door een leeuw. We reageren nu ook meer op bedreigingen van psychische aard. En als dat ook tijdelijke stress zou zijn, is dat helemaal niet erg. Maar meestal is deze stress langdurig van aard.

Langdurige stress

Wanneer stress langdurig aanwezig is of wanneer het lichaam te heftig reageert op een stressvolle situatie kan dit leiden tot problemen. Als de stress lang duurt, is er meer tijd nodig om te herstellen. Ditzelfde geldt voor hevige reacties. Bij veel momenten van stress heeft het lichaam te weinig tijd voor het herstel, waardoor de stress opstapelt. Dan is er sprake van ongezonde stress, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan.

Van lichamelijke klachten als een verhoogde bloeddruk, hoofdpijn en slapeloosheid tot psychische klachten als prikkelbaarheid, depressiviteit en besluiteloosheid. Bij ongezonde stress ontstaat vaak ook ander gedrag. Sommige mensen vluchten in eten, sigaretten of drank. Anderen gaan meer praten, worden cynisch of krijgen last van concentratieproblemen. Stressklachten zijn vaak in eerste instantie waarschuwingssignalen: voorbodes van bijvoorbeeld een burn-out.

 

Het ánders kijken van het IMC

Stress is nodig om te groeien, om te veranderen en om voort te bestaan. Teveel stress kan liggen aan je gedrag, maar zal ook een lichamelijke oorzaak hebben. Daar gaan we naar op zoek. Wáár zitten de stoornissen in je lijf, die stress veroorzaken? Heb je genoeg (gezonde) voedingsstoffen? Waar zitten foute reacties in je lijf?

 

Wat kan het IMC?

 • Mesologie brengt al je functies van je lichaam in kaart en kijkt waar jet niet goed gaat en een oorzaak kan zijn van stresssignalen.
 • Osteopathie onderzoekt bijna letterlijk ‘hoe je in je vel zit’. Waar het knelt ontstaat stress.
 • Psychotherapie kan kijken hoe je met je angsten en je gedrag om kunt gaan, hoe je het kunt ombuigen naar een positieve kijk op het leven.

 

Kijk ook naar Webinar-27 van het IMC: Stress make it less !

Kijk ook naar Webinar-28 van het IMC: de dokter in je lijf.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: Burnout, Medicijnen in je lijf (gelukshormonen), nerveuze klachten.

Casus: Kitchen de Stress

kruiden tegen stressStress is nooit volledig te vermijden. Er bestaat immers ook positieve stress die er voor zorgt dat we gemotiveerd presteren. Een gezonde portie stress behoort tot het leven zelf. Indien stress je echter begint te beletten normaal te functioneren moet je er iets aan doen. Sport en yoga kan voor sommigen een afdoende uitlaatklep zijn, maar doe het dan ook regelmatig. Leer positief denken.

Indien dit niet voldoende is, hoeft je niet onmiddellijk naar de zware en verslavende kalmeerpillen te grijpen. De keuken biedt voldoende soelaas: voldoende onverzadigde vetten, zoals vis, avocado, noten, etc. Voldoende magnesium om je te ontspannen: spinazie, cashew noten, vijgen. Liever een kop kruidenthee dan koffie. Verse groente, want vitamine C beheerst de stress en er zijn vele kalmerende keukenkruiden. En last but not least: koken werkt erg ontspannend.