Long Covid klachten

Natuurwetten in je lijf
Webinar 21: De natuurwetten in je lijf
14/10/2021
Maak kennis met: Wiepke Kok
04/11/2021
Natuurwetten in je lijf
Webinar 21: De natuurwetten in je lijf
14/10/2021
Maak kennis met: Wiepke Kok
04/11/2021
Long Covid klachten

Long Covid klachtenIn onze praktijken melden zich vele patiënten met de zogenoemde Long Covid klachten.

Mensen met Long COVID hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, of kampen met een depressie of vergeetachtigheid. Dat laatste wordt vaak ‘brain fog’ genoemd. Sommige van die klachten blijven lang bestaan, maar de ernst ervan kan wel afnemen in de loop van de tijd (bron RIVM).

Wat kan het IMC betekenen bij Long Covid klachten?

  • Kortademigheid: wij zien vooral problemen ter hoogte van het middenrif en de daaraan grenzende organen. Het middenrif is niet in staat volledig te werken, met kortademigheid, zeker na een kleine inspanning zoals traplopen, tot gevolg. Osteopathie kan daarbij een passende oplossing zijn. Met manuele handgrepen wordt het middenrif en worden de organen weer in beweging gezet.
  • Pijn op de borst & hartkloppingen: vooral veroorzaakt doordat het virus zich had genesteld in de vliezen achter hart & longen. Hier kan osteopathie een goede therapie zijn, om in de diepte weer ruimte te winnen in de vliezen van de betreffende organen.
  • Spierpijn: Covid-19 heeft in vele gevallen nogal wat gevraagd van het immuunsysteem. Het immuunsysteem heeft overwerk verricht en heeft vele mineralen gevraagd. Mesologie kan helpen de mineralenbalans in het lichaam te herstellen.
  • Hoofdpijn: vaak ten gevolge van trekkrachten vanuit de ademhalingsorganen naar het hoofd. Het is immers allemaal met elkaar verbonden. De ziektetoestand van de ademhalingsorganen heeft soms ‘de ruimte vernauwd’. De daaruit ontstane trekkracht aan het hoofd beklemd een aantal spieren en kan zelfs aan de botten & vliezen trekken. Osteopathie kan vaak grote verlichting geven.
  • Aanhoudende verhoging: hierbij verkeerd het immuunsysteem in een soort stand-by modus en verlopen de reacties niet in functie van de toestand. Mesologisch onderzoek kan de oorzaken aan het licht brengen en aanpakken.
  • Langdurig verlies van reukvermogen: Covid-19 kan op een aantal hersenzenuwen aangrijpen, zoals de N.I (N. Olfactorius – reuk) en N.V (N. Trigeminus – smaak) of N.VII (N. Fascialis – smaak). Via mesologisch onderzoek kunnen we vaak achterhalen waar de stoornis blijft hangen en een passende (natuurlijke) medicatie inzetten om het herstel te bevorderen.
  • Vermoeidheid: is natuurlijk een algemeen symptoom, veelal te wijten aan onderliggende problemen. Onderzoek in het IMC (mesologisch of osteopathisch) kan de onderliggende problemen signaleren en aanpakken.
  • Depressie of vergeetachtigheid: Als gevolg van de vermoeidheid, het weinige kunnen, kunnen allerlei psychische klachten ontstaan zoals somberheid, wanhopige gevoelens, angstige gevoelens, frustratie, verlies van plezier, en verdriet. Er zijn mensen die nooit angstig waren in aanleg, die opeens met angsten te maken krijgen. Soms krijgen mensen verschijnselen die lijken op een burn-out, omdat hun beperkte inzetbaarheid in combinatie met de taken die ze hebben zorgt voor flinke stress. Ook lopen veel mensen tegen onbegrip in de omgeving aan, wat boos, verdrietig en eenzaam kan maken. Sommige mensen hebben geen zin meer om het uit te leggen en trekken zich meer en meer terug, ook al doordat ze moe zijn. Ook schuldgevoel komt veel voor, omdat mensen voor hun gevoel aan alle kanten tekort schieten. Verdriet over het verlies van lichamelijke functies of energie komt eigenlijk altijd voor. Verder hoort het in veel gevallen bij Long-Covid dat je psyche minder goed functioneert, omdat je lichamelijk minder stabiel en minder energiek bent. Dat heeft ook effect op je psychische gestel. Ook kost het tijd om te verwerken wat je overkomen is. De psychotherapeuten in het IMC zijn allen bekwaam om de achterliggende systemen, de valkuilen en het achterliggende gedrag te duiden en passende oplossingen te bieden.