Maagzuur, hoe ontstaat het? Bij voedsel worden er signalen naar de hersenen gestuurd. Op basis daarvan geven die hormoonsignalen af voor productie van enzymen en zuren.
Bij de voedselvoorbereiding en door goed te kauwen stuur je signalen naar de hersenen, wat voor soort voeding men eet. Op basis daarvan geven deze hormoonsignalen af voor de productie van de benodigde enzymen en zuren.
Belangrijk is dat je zelf het eten bereidt en voldoende kauwt, dat geeft de prikkel (cephale fase, N. Vagus) aan de hersenen om op de juiste tijd maagzuur te maken.
Vervolgens komt het voedsel in de maag en veroorzaakt een rek aan de maagwand. Deze rekprikkel doet het hormoon gastrine vrij maken.
Van belang is daarom om na het eten een half uur rechtop te blijven zitten (natafelen).
Bij een tekort aan maagzuur verteer je het eten slechter en ontstaan er gistingsprocessen van koolhydraten (dit zit in zetmeel, brood, aardappelen, suiker e.d.) en bederf van eiwitten. Dit leidt tot de vorming van melkzuur, pyrodruivenzuur en zwavelverbindingen, die een brandend gevoel in de maag veroorzaken. Dit vormt het brandend maagzuur.
Brandend maagzuur is meestal maagzuur op de verkeerde tijd.
De spijsbrij, die uit de maag in de dunne darm komt, moet een zuurgraad hebben van 5,0 of lager (= zuurder) om de pancreas (= alvleesklier) en de galblaas goed te laten functioneren. De pancreas maakt onder andere een stof aan, natriumbicarbonaat, die zorgt er voor dat de spijsbrij geneutraliseerd wordt. Als de spijsbrij, die uit de maag komt, niet zuur genoeg is, dan maakt de alvleesklier geen of te weinig neutraliserende stof aan. Hierdoor blijft de spijsbrij te zuur, wat de darmwand kan aantasten. Dit kan leiden tot een zweer van de dunne darm, een lekkende darm, colitis, allergieën etc.
Kijk ook naar het Webinar-28 van het IMC over Prikkelbaar Darm Syndroom. en Webinar 04 over Buikbrein en Darmflora.
Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over maagzuur teveel, maagzuur tekort, medicijnen bij maagzuur, Prikkelbaar Darm-Syndroom.