De darmflora
11/07/2017Cholesterol
11/07/2017Vele patiënten worden bij ons in het centrum behandeld omdat de functie van de symbionte flora van de darm verstoord is en er is een dysbionte flora ontstaan. De normale melkzure darmflora (symbiose) bestaat uit aerobe bacteriën (bijvoorbeeld escherichea coli) en anaerobe bacteriën (bijvoorbeeld acidophylus, bifidobacterium); hierbij mag een beperkte dysbiose getolereerd worden. De vergrote dysbiose kan onder andere leiden tot gisting (winderigheid) en rotting van de voedselresten. Daarnaast treden er resorptiestoornissen van vitaminen, mineralen en sporenelementen op; de bacteriën sturen deze opname in de dikke darm. Met regelmaat vindt wij een auto-intoxicatie (zelfvergiftiging) door toxinen van schimmels, pathogene bacteriën en protozoën. Dit heeft op zijn beurt weer gevolgen voor het bloed en de lever en de uitscheidingsorganen, waaronder de darm zelf, de nieren en de huid.
Nog belangrijker is dat er een vermindering van het weerstandsvermogen optreedt. Ruim 80% van alle lymfeknopen (immuniteit) in het lichaam staat in verbinding met het spijsverteringssysteem. De darmflora werkt nauw samen met de plaques van Peyer (lymfeknopen) in de dunne darm. Samen werken zij aan de natuurlijke afweer van het lichaam en zijn zij verantwoordelijk voor 70 – 80% van het weerstandsvermogen van de mens. De andere afweerorganen, zoals milt, lever, amandelen, etc. ontvangen informatie uit dit (darm)weerstandssysteem en kunnen daardoor eveneens een immuniteitsreactie geven.
Het blijkt vaak dat de mens in Europa te weinig drinkt en vooral te weinig water drinkt.
Het is in de wetenschap bekend dat de mens ten minste 1,5 vocht per dag nodigheeft. In de geciviliseerde landen is dit vocht echter vaak in de vorm van limonade, koffie, alcoholhoudende dranken, etc. Deze vloeistoffen worden reeds vroeg in de darm opgenomen (‘verteerd’), waardoor met name de dikke darm te weinig water krijgt. Voor het goed functioneren van de darmflora is veel (leiding)water van groot belang.