Endometriose

Endometriose

endometriose en verschillende oorzaken

Wat is het?

Endometriose is een aandoening waarbij het slijmvlies van de baarmoeder (endometrium) buiten de baarmoeder groeit, in het IMC kijken we naar het waaróm. Naar schatting 5 tot 20% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft endometriose. Het is één van de belangrijkste oorzaken van pijn, problemen met de vruchtbaarheid en zwangerschap.

Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van endometriose. De gangbare theorie is dat baarmoederslijmvlies in het bekken terechtkomt in plaats van langs de vagina naar buiten te stromen bij de menstruatie.

Steeds meer deskundigen zijn echter van mening dat endometrioseweefsel nieuw aangemaakt weefsel is dat dezelfde eigenschappen heeft. De groei en woekering van dit weefsel gebeurt vooral onder invloed van oestrogeen en andere groeifactoren.

 

Oorzaken van Endometriose

De oorzaak van endometriose is regulier (nog) niet bekend. Mogelijke verklaring voor endometriose:

  • Retrograde menstruatie: In 1921 gaf Sampson het ziektebeeld van meerdere oppervlakkige, kleine met (oud) bloed gevulde laesies van het buikvlies, op eierstokken en darmoppervlak een naam: endometriose. In 1927 lanceerde hij de retrograde menstruatie theorie ofwel refluxtheorie als oorzaak van endometriose. Tijdens de menstruatie loopt het meeste menstruatiebloed via de vagina naar buiten, maar er kan ook wat bloed uit de baarmoeder via de eileiders de buikholte in stromen; dit heet dan retrograde menstruatie. Vrijwel alle vrouwen hebben zo nu en dan een retrograde menstruatie, dit zou daarom wel fysiologisch kunnen worden genoemd (Halme, 1984), maar de meeste krijgen geen endometriose. Er moeten dus ook andere factoren een rol spelen in het ontstaan van endometriose.
  • Transplantatietheorie: In 1965 toonde Polishuk aan dat in het retrograad in de buikholte belande menstruatiebloed levende baarmoederslijmvliescellen kunnen zitten. Deze moeten zich ook nog kunnen hechten aan het buikvlies, darmwand of eierstokken, en zich kunnen ontwikkelen tot endometriosehaarden. Deze transplantatietheorie past ook bij endometriosehaarden die in het litteken van een keizersnede in de buikwand kunnen ontstaan.
  • Andere factoren: Daarnaast spelen er ook andere gynaecologische factoren, omgevingsfactoren (milieu) en leeftijd van de eerste menstruatie een rol.

 

De klassieke behandeling van endometriose is vooral gericht op het verlichten van pijn, het remmen van ontsteking, het verlagen van oestrogeen en het voorkomen van de ovulatie en/of de menstruatie.

Als medicatie niet helpt wordt dikwijls een operatie ingezet. Bij 65% van de vrouwen vermindert dat de pijn, maar bij 60% van de vrouwen komt de pijn terug binnen 12 maanden. Bij 42% van de vrouwen is endometriose teruggekeerd binnen de vijf jaar na de operatie.

 

Het ánders kijken van het IMC

In het IMC kijken we naar alle omstandigheden. Enerzijds leggen we de nadruk op de plaats waar endometriosehaarden zich kunnen ontwikkelen. Deze plaatsen zijn veelal slechter doorbloed (verklevingen, fixaties) c.q. minder beweeglijk (bekken, heiligbeen, etc.) en daardoor goed te behandelen met osteopathie. Anderzijds kijken we naar de hormonale omstandigheden, zoals de oestrogeenhuishouding, sluimerende infectie haarden, de toestand van het buikvlies. De hormonale omstandigheden zijn middels mesologie in kaart te brengen en te behandelen.

De hormoonbalans kan worden verstoord door slechte voedingsgewoonten, stress, gebrek aan beweging, overgewicht, een gebrek aan vitaminen, de pil, chemische stoffen in het milieu (xeno-oestrogenen), een slechte doorbloeding, een verstoorde darmflora, enz.

 

Wat kan het IMC?

Zowel Osteopathie als Mesologie richten zich op het behandelen van de oorzaken, met gezonde voeding, veel beweging en indien nodig met voedingssupplementen. Daarnaast dient uiteraard gekeken worden naar de omstandigheden in het kleine bekken waaróm nieuw weefsel zich gedraagt als endometrium.

 

Wat kun je zelf doen?

  • Vermijd gewone tampons, deze zijn gemaakt van katoen wat is bewerkt met pesticiden. Gebruik organische tampons of maandverband;
  • Vermijd soja. Soja is een xeno-oestrogeen en dat werkt als oestrogeen in je lichaam;
  • Vermijd suiker en granen, deze werken onstekings-bevorderend;
  • Vermijd zuivelproducten.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: menstruatieklachten en menstruatiestoornissen, en menstruele cyclus.