Schimmelinfecties

Schimmelinfecties

Wat is het?

Schimmelinfecties kunnen het best worden ingedeeld naar Iocatie: huid, haren en nagels. Daarnaast bestaan er enkele subcutane mycosen (aspergillose) en systeemmycosen (histoplasmose, candidiasis).

Candida albicans is een gistsoort die van nature in de dikke darm voorkomt. Op grond van verschillende functiestoornissen kan een woekering van Candida albicans ontstaan. Hij wordt hier normaal onder controle gehouden door de melkzure bacteriën (symbiose). Lukt dit om welke reden dan ook niet, dan kan de gist muteren tot een schimmel en gaan woekeren (dysbiose).

De candida kan vanuit de dikke darm, door schimmeldraden via de darmwand in de bloedbaan terechtkomen en zo uitgroeien op plaatsen die er ontvankelijk voor zijn (huid, vagina, mond, etc.). We spreken dan van een systemische Candidiasis.

Op dit moment zijn de hematologische laboratoriummethoden ontoereikend voor de vaststelling van een Candida-dysbiose. Wel kan fecesonderzoek of een urogenitaal uitstrijkje vaak de aanwezigheid van candida bevestigen.

Candida albicans is een diploide schimmel dat zowel groeit als gist en als schimmel; het is een oorzaak van vele chronische infecties. 

Vormen van Candida albicans
  • Een Candida infectie in de mond (spruw) kan verschillende oorzaken hebben zoals het gebruik van medicijnen die geïnhaleerd worden (bijvoorbeeld bij astma) of antibioticagebruik. Mogelijk kunnen klachten ook ontstaan door een slecht passend kunstgebit en een verminderde weerstand. Spruw komt bij ongeveer 4% van de zuigelingen voor. Dit is onschuldig en het gaat vanzelf weer over.
  • Een Candida infectie van de slokdarm komt ook vaak voor bij patiënten die medicijnen inhaleren, bij antibioticagebruik en bij het gebruik van medicijnen die de afweer remmen. Ook bij HIV positieve patiënten kan een Candida infectie van de slokdarm voorkomen.
  • Vaginale schimmelinfecties door Candida komen vaak voor zonder duidelijke oorzaak. Deze klachten komen vaker voor tijdens de zwangerschap, bij diabetespatiënten en bij mensen die antibiotica gebruikt hebben. De infectie kan ook ontstaan door de vagina te wassen met zeep. Hierdoor wordt de natuurlijke zuurgraad (PH) verstoord, waardoor Candida zich kan vermenigvuldigen.
  • Een Candida infectie op de huid ontstaat meestal in huidplooien omdat het daar warmer en vochtiger is. Candida kan zich op die plekken snel vermenigvuldigen waardoor klachten kunnen ontstaan.
  • Een gegeneraliseerde Candida infectie kan voorkomen bij ernstig zieke mensen met een sterk verminderde weerstand. Candida kan via de slijmvliezen doordringen in het bloed. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij kankerpatiënten die behandeld worden met chemotherapie of bij HIV positieve patiënten. Daarnaast kan deze vorm van een Candida infectie ontstaan bij mensen die langdurig afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken bijvoorbeeld na een orgaantransplantatie.

Het ánders kijken van het IMC

Veel schimmelinfecties ontstaan door het gebruik van antibiotica en verdwijnen spontaan na het staken van de medicatie. De meeste schimmels horen in het lichaam en zijn juist nuttig, bijvoorbeeld om zware metalen te binden. Net als bij de darmflora (bacteriën, microbioom) hebben wij een mycoom. Maar deze behoort, net als de bacteriën, in gezond evenwicht met ons lijf te functioneren.

 

Wat kan het IMC?

Gezien de hardnekkigheid van sommige schimmelinfecties is echter een behandeling door de Mesologie aangewezen. Met name de fytotherapie en orthomoleculaire geneeskunde kennen medicamenten voor de bestrijding van schimmels. Vaak bestaat er een relatie met een dysbiose (onevenwicht) van de darmflora, zodat een gericht dieet noodzakelijk kan zijn. Sommige voedingsproducten, zoals suikers, granen en gisten, voeden juist de schimmels.

Mesologie is bij uitstek de therapie om Candida albicans op te sporen én te behandelen. De behandeling bestaat uit:

  • Aanpak van de Candida-dysbiose
  • Herstel van de melkzure darmflora
  • Een streng dieet

Voor de aanpak van de dysbiose en het herstel van de darmflora zal de mesoloog verschillende kruidenpreparaten voorschrijven. Bij het dieet is het van groot belang om alle gist bevattende en schimmelvormende voeding te mijden (witmeel, suiker, champignons, etc,) én om minstens 1,5 liter water per dag te drinken.

 

Kijk ook naar het Webinar-28 van het IMC over Prikkelbaar Darm Syndroom. en Webinar 04 over Buikbrein en Darmflora.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over darmflora (microbioom), darmklachtenPrikkelbaar Darm-Syndroom.

 

 

Casus: compensatie op intolerantie

Patiënte 37 jaar, opgezette buik, huidschimmel, longontsteking met antibiotica meerdere malen bestreden en forse heupklachten beiderzijds. Onderzoek on de osteopathie duidde op een hypertensie in het gehele abdomen, hoogstand van het middenrif, beperkingen in rotatie van het heupgewricht. Onderzoek in de mesologie gaf dysfuncties van de gehele dunne darm en het peritoneum (buikvlies). Verdere testen en navragen leidden tot een sterke intolerantie voor tarwe en nachtschade. De therapie was simpel: tarwe en nachtschade volledig uitbannen en de darmflora opbouwen, met een preparaat waarvan de fabrikant zegt dat het voor ouderen zou moeten zijn. Het gaat hierbij om het juiste preparaat, niet om de aanduiding op de verpakking.

Gedurende 2 weken na het eerste consult had zij afkickverschijnselen, ziek en moe geweest. Zes later waren alle klachten verdwenen; ‘een heel ander gevoel in de buik, rust, schimmel weg en de heupen weer normaal en sterk.’. Soms is het simpel: beetje opbouwen en stomweg een paar dingen weglaten. Als kind had ze ook al darmklachten gehad en daar ‘groei’ je inderdaad overheen, zoals ze vaak zeggen, maar dat wil zeggen dat de intolerantie gecompenseerd wordt. Het onderliggende probleem zit er nog.