Wat is het?
Virussen zijn altijd om ons heen. Soms wordt je er ziek van, vaak niet. Wat zijn dit voor dingen en zijn ze nuttig?
Een virus is een microscopisch klein zogenoemd (dood) micro-organisme, ze bestaan al miljoenen jaren, lang voordat de mens op aarde verscheen. We kennen tal van infectieziekten, zoals de mazelen, de bof, rode hond, die ons ziek maken. Maar beter gezegd waartegen ons immuunsysteem zich wapent. Virussen zijn alleen schadelijk als het immuunsysteem het niet aan kan.
Het ánders kijken van het IMC
Virussen zijn er altijd en zullen er altijd blijven. Sommige leven zelfs in je lijf (viroom). Het is van belang dat je immuunsysteem (afweer) goed functioneert, waardoor deze micro-organismen geen kans hebben om je ernstig ziek te maken. Soms zijn ze zelfs nuttig in ons lijf, want ze bestrijden schadelijke bacteriën (bacteriofagen).
We zullen dus moeten kijken wat je lijf doet met een virus. Sommigen bestrijden, sommige tolereren, sommige laten sluimeren. Net als met je darmflora; vroeger werd gedacht dat alle bacteriën je ziek maken (antibiotica). Daarna werd het microbioom ontdekt, als belangrijk onderdeel van je lijf en je weerstand. Nu weten we dat er ook virussen en schimmels in je lijf huizen en ook nuttig zijn.
Wat kan het IMC?
Binnen het IMC kijken we naar de toestand van je immuunsysteem. Zijn er onderliggende aandoeningen of sluimerende infecties (silent inflammation) die het immuunsysteem belemmeren om adequaat te reageren? We gaan dus niet het virus bestrijden, maar onderzoeken je afweer.
Kijk naar het Webinar-17 van het IMC: over het nut van Virussen.
Kijk ook naar het Webinar-3 van het IMC: over immuniteit en virussen.
Lees ook bij de Kennisbank van het IMC: chronische infectieziekten.
Lees de Column: Ánders kijken …. Immuniteit, Milieu interieur en de metafoor van het gebouw.
De Kennisbank van het IMC heeft talloze artikelen met virussen als onderwerp, zoals Herpes-Infecties, Pfeiffer, Verkoudheid, Sinusitis, Covid-19, enz.