Astma

Astma

astma problematiekBij astma is er sprake van een chronische onsteking van de luchtwegen. Het woord “astma” is afgeleid van het griekse woord “ásthma” , wat hijgen betekend (Hippocrates beschreef de aandoening in 450 vC.).
De meest voorkomende symptomen zijn kortademigheid, benauwdheid, hoesten, een piepende ademhaling en vermoeidheid. In Nederland wonen ongeveer 1 miljoen mensen met astma, wat neerkomt op ong. 6% van de bevolking.

Oorzakelijk focust de reguliere zorg zich met name op omgevingsfactoren zoals allergenen binnenshuis en wordt de aandoening beschouwd als één waar je niet meer vanaf komt. Bij astma kunnen vele oorzaken van belang zijn. Binnen het IMC kijken we verder dan de luchtwegen en de longen alleen.

Casus – Astma: een longprobleem?

Een meisje van 2,5 jaar kwam naar het IMC met als klachten: zware astma, veel buikpijn, chronisch verkouden en lusteloosheid. Zij wilde nauwelijks eten, had een grote behoeft aan zout en had regelmatig heftige woedeaanvallen.
Vlak voor haar 1e verjaardag begon de astma. Zij kreeg Ventolin en Becotide als reguliere medicatie. Dit zijn cortison preparaten, met een behoorlijke impact op het lichaam. Drie maanden voor het eerste consult (bij Rob Muts, mesoloog en osteopaat) was zij in het ziekenhuis opgenomen met zuurstofproblemen, ze nam nauwelijks nog zuurstof op met haar longen. Zij kwam terecht op de hartbewakingsafdeling en kreeg prednison, een nog zwaarder en remmend medicijn.

Onderzoek en behandeling

Bij het mesologische onderzoek bleek er een verzuring in haar lichaam opgetreden te zijn. Hierdoor moeten de longen meer kooldioxide (CO2) uitademen en wordt de zuurstofopnamefunctie van de longen belemmerd. Verminderde zuurstofopname veroorzaakt een nog grotere verzuring in het lichaam. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Tevens bleek hier een intolerantie voor tarwe en nachtschadigen aan ten grondslag te liggen.

De therapie bestond uit een kruidenpreparaat voor de nieren, een homeopathisch medicament voor de verzuring, lever en milt en een dieet zonder tarwe en nachtschadigen.

Twee maanden later vond het tweede consult plaats. Het kind had geen astma- en woedeaanvallen en ook geen buikpijn meer. Eens te meer blijkt hierbij de directe relatie tussen lichaam en psyche. Een ogenschijnlijk psychisch probleem (woede) heeft vaak een lichamelijke oorzaak (in dit geval voedingsintolerantie). Qua medicatie was de Ventolin niet meer nodig en de Becotide werd naar  onderhoudsdosis teruggeschroefd (op aanraden van de longarts).

Een half jaar na het eerste onderzoek blijft het goed gaan. Waarschijnlijk zal deze medicatie een jaar volgehouden moeten worden. Het vermijden van tarwe en nachtschadigen zal echter langer duren. De verkoudheden blijven in lichte mate aanwezig, maar dat is heel normaal voor een meisje van deze leeftijd.

Deze casus toont hoe belangrijk het is om bij astma verder dan de longen alleen te kijken.