U heeft dit advies gekregen omdat u last hebt van terugkerende herpesinfecties (koortslip), of een andere virale infectie. Omdat herpesinfecties vaak voorkomen, is dit advies specifiek hierop toegespitst. Het kan echter ook worden toegepast bij andere virale infecties. Uit onderzoek blijkt dat herpesinfecties minder vaak terugkeren wanneer de voeding meer lysine en minder arginine bevat.
Lysine en arginine zijn aminozuren. Aminozuren functioneren in het lichaam onder andere als bouwstenen voor eiwitten. Lysine is een van de essentiële aminozuren. Dit betekent dat men dit aminozuur via het voedsel binnen moet krijgen, omdat het lichaam dit aminozuur niet zelf kan maken. Arginine is een semi-essentieel aminozuur. Dit betekent dat het lichaam dit aminozuur wel zelf kan maken, maar dat het ook in de voeding aanwezig moet zijn, aangezien het lichaam niet voldoende zelf kan produceren.
Na een infectie met het herpesvirus, beweegt het virus zich naar een zenuwknoop, waar het in slapende vorm aanwezig blijft. Vervolgens kan het virus opnieuw worden geactiveerd, waardoor de klachten weer terugkeren. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door zonlicht, koorts, stress, vermoeidheid, menstruatie of een beschadiging van de huid, zoals een kloofje of een schaafwondje. Ook kan een koortslip terugkomen door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Dit advies richt zich op het voorkómen van een koortslip door middel van voeding.
Uit onderzoek blijkt dat het herpesvirus het aminozuur arginine nodig heeft om zich te kunnen vermeerderen. Ook is bekend dat het aminozuur lysine in het lichaam met arginine concurreert voor bijvoorbeeld opname in de darmen en opname in de cellen. Tevens heeft men in laboratoriumproeven gezien dat arginine de groei van het herpesvirus kan bevorderen, en dat lysine deze groeibevorderende werking kan remmen. Voor het behandelen van herpesinfecties is het dan ook van belang om te zorgen dat men via de voeding meer lysine binnenkrijgt, of dat de hoeveelheid lysine ten opzichte van arginine groter wordt.
De manier waarop het voedsel wordt klaargemaakt, kan de hoeveelheid lysine in de voeding sterk beïnvloeden. Daarom kan het voorkomen dat zelfs mensen die genoeg dierlijke eiwitten en peulvruchten eten, toch onvoldoende lysine binnenkrijgen. De volgende bereidingsmethoden verminderen de beschikbaarheid van lysine in het voedsel:
In het algemeen geldt dat bij koken en pocheren,lysine beter behouden blijft dan bij bakken, braden en roosteren. Door voedingsmiddelen zoals gebak, taart en koek te vermijden en door uw voedsel op gematigde temperaturen te bereiden, zorgt u ervoor dat er meer lysine beschikbaar is voor het lichaam. Lees verder