Er worden in de huisartsenpraktijk veel medicijnen bij maagzuur voorgeschreven. Meestal worden zuurbindende middelen voorgeschreven, zoals middelen met calcium carbonicum; Rennies bestaat voor het grootste deel hieruit. Zantac en Tagamet zijn histamineremmers.
Protonpompremmers.
Er zijn ook medicijnen die de aanmaak van maagzuur in de maag afremmen, zoals Omeprazol (Losec). Dat zijn de protonpompremmers, een stof die de werking van een protonpomp remt (inhibeert). Een protonpomp is een eiwit in het celmembraan die waterstofionen (protonen) van de ene naar de andere kant van de membraan pompt, waardoor de kant waar de ionen naartoe worden gepompt zuurder wordt ten opzichte van de andere kant. De protonpompremmer past precies in de opening van de protonpomp, waardoor deze wordt geblokkeerd. Men gebruikt de protonpompremmer bijvoorbeeld voor de behandeling van een maagzweer of van refluxklachten, omdat die de pH van het maagzuur laat stijgen.
Maagzuur op het verkeerde moment
Als er echter al sprake was van te weinig maagzuur (wat meestal het geval is), worden eiwitten en mineralen door de medicijnen nog slechter verteerd en dus minder opgenomen. Dit kan de functie van de hele spijsvertering verminderen! Er ontstaat een rotting van eiwitten in de dunne darm, wat gepaard gaat met de productie van sulfaten. Ook gaat het lichaam compenseren, door gewenning/ zoeken naar een nieuw evenwicht, en het gevolg is een grotere activiteit in de aanmaak van maagzuur…meestal op het verkeerde moment, omdat het evenwicht verstoord is. Hierdoor ontstaat er nog meer maagzuur en de vicieuze cirkel is ingesteld.
Een (gevoel van) brandend maagzuur, is meestal het gevolg van de aanmaak van maagzuur op het verkeerde moment.
Ga zelf maar na: brandend maagzuur treedt meestal op circa twee uur na het eten. Daarnaast verdwijnt het maagzuur bij het eten van bijvoorbeeld een appel. Twee uur na het eten is de maag grotendeels al leeg, wanneer de maag dán maagzuur maakt, klopt de controle in het lichaam niet.
Kijk ook naar het Webinar-28 van het IMC over Prikkelbaar Darm Syndroom. en Webinar 04 over Buikbrein en Darmflora.
Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over maagzuur, hoe ontstaat het?, maagzuur teveel, maagzuur tekort, Prikkelbaar Darm-Syndroom.