Maagzuur: teveel of te weinig?

Menopauze: een natuurlijke overgang
10/07/2017
Hypoglycaemietest
11/07/2017
Menopauze: een natuurlijke overgang
10/07/2017
Hypoglycaemietest
11/07/2017

Teveel aan maagzuur

Vele patiënten kennen het probleem van brandend maagzuur. Meestal wordt gezegd dat er een teveel aan maagzuur wordt geproduceerd. Vaak worden dan maagzuurremmers (Rennie, Losec, Zantac) voorgeschreven. Deze middelen bestrijden weliswaar tijdelijk de symptomen, maar zijn beslist geen geneesmiddel in de zin van genezen.

Maagzuur

Maagzuur

Maagzuur wordt gemaakt in de maag zelf onder invloed van verschillende factoren. Een zenuw (N. Vagus), de aanwezigheid van eiwitten (en vetten) en rek op de maagwand vormen de eerste prikkels tot het maken van maagzuur.

Vervolgens kunnen verder in het traject van het maagdarmkanaal een aantal stoffen de maag alsnog stimuleren. Tevens kunnen stoffen in de voeding (zoals histamine) het maagzuur stimuleren.

Lege maag

Opvallend is echter dat de meeste patiënten niet klagen over maagzuur tijdens of direct na de maaltijd. Meestal treden de klachten twee of drie uur later op, dat wil zeggen op een lege maag.

De maag is ongeveer één tot drie uur bezig met het verteren en het verder transporteren van voedsel, dit is afhankelijk van het soort voedsel. Vaak komen de problemen van het maagzuur op het moment dat het voedsel de maag reeds verlaten heeft. De maag produceert in dit geval dus maagzuur op het verkeerde moment.

Te weinig maagzuur

Veelal wordt tijdens de vertering in de maag juist te weinig zuur geproduceerd. Dat heeft gevolgen voor de vertering van eiwitten, vetten en het onschadelijk maken van bacteriën. Dit belast op zijn beurt weer de dunne darm. Vaak wordt in ons centrum een stoornis van de maag gevonden, waarbij de maag bij de maaltijd juist te weinig maagzuur produceert.

Dan wordt er verder gekeken naar de oorzaak van dit probleem: het slijmvlies, andere organen, de bezenuwing, de ligging, een verzakking van de maag, etc. Wanneer de oorzaak wordt behandeld zijn de maagzuurremmers niet meer nodig en liggen de maaltijden ook niet meer zo zwaar op de maag.