Osteopathie onderzoekt het lichaam van top tot teen op de beweeglijkheid van vrijwel alle structuren. Alle weefsels, organen, bloedvaten, zenuwen, etc. in het lichaam hebben een bepaalde bewegingsvrijheid nodig om goed te kunnen functioneren. De osteopaat onderzoekt al deze zaken en maakt een overzicht van waar er bewegingsverminderingen zijn. Dit kunnen spieren, gewrichten, organen, maar ook vliezen, wervels en banden zijn. De gevonden bewegingsverminderingen in het lichaam worden vervolgens onderzocht op hun onderlinge verbanden. Vanuit deze verbanden wordt gekeken naar het ontstaan, maar ook naar het voorkomen van uw klachten.
Het lichaam is één geheel.
Osteopathie bezit de kennis van het lichaam om de verbanden te weten en te kunnen zien, maar hier wordt in het bijzonder gekeken naar de individuele samenhang. Een voet heeft invloed op een wervelkolom, de darm bepaald de beweeglijkheid van de heup, de nek bestuurt de functie van de armen, etc. Ieder mens is weer anders gebouwd, het basisplan is misschien gelijk, maar net zoals we elkaar herkennen aan typische gezichtskenmerken, zijn de onderlinge verbanden van het lichaam typisch.
Osteopathie en bewegelijkheid
Osteopathie ‘leest’ het lichaam en maakt een overzicht van haar functioneren in de zin van beweging. Omdat alles in het lichaam de vrijheid nodig heeft om te kunnen functioneren, verklaren bewegingsbeperkingen veel over het persoonlijke functioneren. Osteopathie kan de bewegingsbeperkingen behandelen en u op weg helpen de vrijheid van het lichaam te voelen en te onderhouden. Vanuit de visie van de Osteopathie heeft dit invloed op je totale functioneren, het ‘in je vel voelen’, de ontspanning kunnen voelen, etc. Osteopathie brengt de bouw in kaart, waardoor uw lichaamsbewustzijn duidelijker wordt.
Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelmethode van het bewegingsapparaat, van organen en weefsels van het lichaam. De osteopathie onderzoekt de bewegingsmogelijkheid van alle deze systemen en zoekt naar relaties met uw klacht.
Manueel, omdat de osteopaat het onderzoek en de behandeling uitvoert met z’n handen.
Met beweeglijkheid wordt niet alleen bedoeld het voortbewegen van de mens, maar ook beweging van alle cellen, weefsels, spieren en botten ten opzichte van elkaar. Ook geldt dit voor de inwendige organen (peristaltiek, ademhaling, orgaanbewegingen onder invloed van ademhaling) en voor de lichaamsvloeistoffen (bloed, lymfe , hersenvocht).
Osteopathie maakt gebruik van uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie en pathologie.
Tevredenheidsonderzoek Osteopathie 2017
De SWOO (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Osteopathie) liet in 2017 onderzoeken hoe tevreden patiënten zijn over de handeling van hun osteopaat. Van de 1.100 respondenten:
- 88% geeft een rapportcijfer 8 of hoger (28% gaf zelfs een 10)
- 86% gaf aan dat de behandeling heeft geholpen
- 48% geeft voor de algemene verbetering van de gezondheid een 7.
- Slechts 0,7% heeft een klacht over de handeling (1 : 1.000)
- 97% vindt uitleg over de oorzaken van hun klachten begrijpelijk
- 90% vindt zich voldoende geïnformeerd.
Mijn ervaring met osteopathie
Mijn ervaring met osteopathie is breed uitgemeten. Geïnteresseerd in een studie na mijn fysiotherapie-opleiding, kwam ik via manuele therapie en chiropractie bij de moeder van deze beroepen: de osteopathie. Tijdens mijn eerste jaar kreeg ik een ongeluk met mijn linker hand: vele pezen en een paar zenuwen doorgesneden. Pech voor de fysiotherapie en pech voor een manuele geneeskunde als osteopathie, dacht ik. Niets bleek minder waar; juist de docent-osteopaten van mijn opleiding kregen mij weer op de been / arm. Zij werkten aan de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Het is een ándere manier van omgaan met klachten, aandoeningen en ziekten.
‘Find health, anyone can find disease’ schreef A.T. Still, de grondlegger van de osteopathie in 1892 en ik kan het volkomen met hem eens zijn. Kijk naar de mogelijkheden en vindt een nieuwe weg. Ik heb mij aangepast en kan prima werken met twee handen, ondanks 10 operaties aan mijn linker pols. Mijn rug vertoont een spondylolisthesis (afgegleden onderste lendenwervel) van 1,4 cm, ik kan er dankzij de osteopathie als 40 jaar prima mee leven, mee fietsen en mee hardlopen. Neen, geen zware dingen tillen, maar dat hoeft ook niet.
Mijn hart heeft al 45 jaar een mitralisklep-insufficiëntie, dat wil zeggen dat de hartspier 30% harder dient te werken en dus groeit. Osteopathie verschaft mij de ruimte voor mijn hart en het past, zonder hartproblemen, zonder longproblemen, enz. Mijn dikke darm is genezen van darmkanker op mijn 15e levensjaar, uiteraard zijn daar littekens en verklevingen ontstaan. 50 jaar later functioneert alles nog. Jawel om het voor lezers-ogen vreemd uit te drukken: mijn darmen trekken regelmatig aan mij rug, dan weer aan mijn schouders en ik voel de beperkingen opkomen. Osteopathische behandeling doet de klachten direct afnemen en ik kan weer voort.
30 jaar osteopathie
Mijn 30 jaar ervaring in de toepassing van osteopathie doet mij nog iedere dag verbazen hoe wonderlijk het lijf is geconstrueerd. Een baarmoeder met invloed op migraine, een dunne darm die chronische rugklachten veroorzaakt, een nier die knieklachten tot gevolg heeft, een rib met pijnen tussen de schouderbladen, een….. teveel om op te noemen. Maar ook prachtig, dat ik iedere dag mag werken aan het welzijn van mensen; mensen met verklevingen, met trauma’s, blessures, huilbaby’s, scoliose, artrose, menstruatieklachten, hartkloppingen…. Ach de lijst is oneindig tot en met de nabehandeling van operaties, tumoren, nieuwe heupen, etc.
Een prachtig beroep dat je met je handen zoveel kan behandelen. Het maakt me iedere dag dankbaar. Ook voor mijzelf, de regelmatige controles en behandelingen 4-6 x per jaar, houden mij fit, houden mijn lijf soepel, zorgen dat ik kan joggen en fietsen en houden de ongemakken buiten de deur. Speciaal de behandeling van kleine kinderen hebben iets moois. Een baby kan niet vertellen waarom het constant huilt, maar het lijfje vertelt een heel verhaal. Dat verhaal kunnen lezen in het lijf is de kunst van de osteopathie. Dit gun ik iedereen. Gun je lijf een check, gun je beperkingen de vrijheid, gun jezelf het in-je-vel-zitten.
Dit past bij mijn eeuwige gun-factor: ik gun velen een leven vanuit een vrij lijf, zonder stramme spieren of gewrichten, zonder pijnlijke armen, benen of rug, zonder krampen in je darmen, zonder de stramheid, maar juist de vrijheid van het lekker bewegen. Leven is stromen.
Robert Muts D.O. / D.M. / MSC.
Directeur Integraal Medisch Centrum.
De opleiding in Amsterdam is aangesloten bij ’the Osteopathic European Academic Network’ (OsEAN). Robert Muts, directeur van het College voor Osteopathie Sutherland Amsterdam en van het Integraal Medisch Centrum is ook president van OsEAN en geeft sturing aan 40 scholen voor osteopathie in Europa.
Geschiedenis Osteopathie
Grondlegger van de Osteopathie is Andrew Taylor Still, een Amerikaanse arts. Hij stichtte in 1892 ‘The American School of Osteopathy’. Still zag in dat de onderlinge samenhang tussen de verschillende systemen van wezenlijk belang is voor onderzoek en behandeling van patiënten. Meer dan 130 jaar geleden reageerde hij op de symptomatische behandeling van de toenmalige geneeskunde. Langzaam aan heeft de osteopathie zich een plaats verworven in de geneeskunde. In 1966 is Osteopathie in de Verenigde Staten wettelijk gelijkgesteld met de reguliere geneeskunde, in 1993 is de Osteopathie in Engeland erkend, in 2010 in Frankrijk, in 2012 in Zwitserland en Finland en recentelijk in Luxemburg. Osteopathie is over de hele wereld bekend en de opleiding kan aan internationaal erkende instituten gevolgd worden, zoals ook bij ons in Amsterdam.
eBook – Informatie na een behandeling Osteopathie
In dit e-boekje informatie over het consult en het vervolgconsult. Informatie over wat je kunt verwachten aan effecten en vervolgbehandelingen. Daarnaast wat algemene tips over gezonde voeding. Verdere informatie over voeding vind je bij onze voedingsadviezen of in het eBook over voeding.